kormendi:
Szinte biztos, hogy több oka van, de az egyik oka az lehet, hogy a strokeres teljesítmény csúcsához alacsonyabb fordultszám tartozik, mint a kétliteres teljesítménycsúcsához és mint tudvalévő a nagy teljesítményhez általában nagy fordulatszám kell.
Egyébként erre a kérdésre én is szeretnék pontos választ kapni, mert csak feltételezem, azaz gondolom azt amit írtam (az okára, azaz a magyarázatra gondolok). De tény, hogy a gyakorlatban, ha átépítesz változatlan konfig (elsősorban ugyanazon tengelyekkel, ugyanazon turbóval, ugyanazon nyomáson, ugyanazzal az üzemanyaggal stb ) mellett egy kétliterest, 2.3-ra akkor kb. 1.000-es fordulatszámmal fog csökkeni a max. teljesítményhez tartozó fordulatszám. Ugyanakkor a max nyomatékhoz tartozó fordulatszám általában nem változik (persze alúl sokkal myomatékosabb lesz, mert ugyanazon fordulaton mindig nagyobb lesz a nyomaték, de ettől függetlenül a nyomatékcsúcs helye nem fog változni).
Amikor stroker szetteket kínálnak eladásra nagyobb cégek (Buschur, AMS, pl a lancerregisteren), mindig az van a hírdetés mellé írva, hogy "more low/mid range torque", sosem látni olyat, hogy "more high range torque", a gyakorlatban felül általában valamivel kevesebb, vagy éppen még a régi teljesítménnyel megegyező teljesítményt tudsz kihozni (2.0 vs 2.3 esetében).
Ha már hozzászóltál, mint "tapasztalt stroker tulaj" akkor beszámolhatnál, hogy miért alakítod át 2.3-ról 2.2-re a motorodat, de ne általánosságot írjál (pl. azt, hogy az egyenletesebb nyomatékleadás miatt stb, hiszen ezt egy nagyobb turbóval is elérhetnéd, ehelyett átépíted a teljes motort), hanem konkrétumot.
Janika meg aztán főleg tudna mit írni a témában, úgy tudom saját fejlesztésű strokert használ a saját evóján, biztos vagyok benne, hogy nagy szakértője a témának.